<<  powrót

21 października 2022 r. Wojewódzka Komisja Konkursowa składająca się z: Zarządu Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej, Przewodniczącej Komisji ds. Rodzin z Obszarów Wiejskich oraz Zastępcy Dyrektora Biura ZIR dokonała rozstrzygnięcia III etapu wojewódzkiego konkursu zorganizowanego przy współpracy Zarządu ZIR oraz Komisji do spraw Rodzin z Obszarów Wiejskich „Smaki zamknięte w słoiku”. Konkurs swoim zasięgiem objął województwo zachodniopomorskie.

Celem konkursu jest rozwój wiedzy dotyczącej tradycyjnych, zdrowych przetworów domowych. Wyłonienie i nagrodzenie najlepszych przetworów zamkniętych w szkle.

1. Promocja produktów przetworzonych.

2. Zgromadzenie wiedzy o potrawach regionalnych.

3. Wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami.

4. Upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania produktów do przetwórstwa.

Wśród zgłoszonych do konkursu produktów – zwycięzców I etapu powiatowego –  znalazły się:

  1. Cukinia w curry– Powiat Police
  2. Dżem malina-jabłko-cukinia – Powiat Sławno
  3. Kiełbasa w słoiku Zosi- Powiat Myśliborski
  4. Mielonka w weku – Powiat Gryfino 
  5. Mielonka wieprzowa „wakacyjny przysmak” – Powiat Stargard
  6. Miód z czarną porzeczką – Powiat Szczecinek
  7. Pasztet z królika  – Powiat Kołobrzeg
  8. Ser Kozi –kulki jogurtowe – Powiat Białogard
  9. Żeberka w przyprawach w sosie własnym – Powiat Koszalin
  10. Żurawina do mięs i serów – Powiat Wałecki

Wojewódzka komisja konkursowa miała bardzo trudny wybór ze względu na specyficzne walory poszczególnych produktów.

Rozstrzygnięcie przez Komisje konkursową :

I miejsce –„Ser Kozi-kulki jogurtowe –Elżbieta Bazylińska– Powiat Białogard

II miejsce –„Dżem malina –jabłko –cukinia”–Bronisława Siwiuk– Powiat Sławno

II miejsce – „ Żurawina do mięs i serów” – Justyna Przyjazna – Powiat Wałecki

III miejsce –„Miód z czarną porzeczka”–Renta i Piotr Jaworscy – Powiat Szczecinek

Wyróżnienia w konkursie zostały przyznane za:

  • „Mielonka w weku”–Pani Anna Golec– Powiat Gryfino
  • „Żeberka w przyprawach w sosie własnym”–KGW Giezkowo– Powiat Koszalin
  • „Kiełbasa w słoiku Zosi”– Stowarzyszenie Giżyn– Powiat Myśliborski
  • „Cukinia w curry” – Pani Małgorzata Nowakowska– Powiat Police
  • „Mielonka wieprzowa”–„Wakacyjny przysmak”– Pani Danuta Tomczyk – Powiat Stargard

Wszystkie potrawy zostały zaprezentowane i poddane ocenie  komisji konkursowej.
W kolejnych numerach naszego miesięcznika, będziemy przedstawiać Państwu przepisy tych specjałów.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!

<<  powrót