21 października 2022 r. Wojewódzka Komisja Konkursowa składająca się z: Zarządu Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej, Przewodniczącej Komisji ds. Rodzin z Obszarów Wiejskich oraz Zastępcy Dyrektora Biura ZIR dokonała rozstrzygnięcia III etapu wojewódzkiego konkursu zorganizowanego przy współpracy Zarządu ZIR oraz Komisji do spraw Rodzin z Obszarów Wiejskich „Smaki zamknięte w słoiku”. Konkurs swoim zasięgiem objął województwo zachodniopomorskie.
Celem konkursu jest rozwój wiedzy dotyczącej tradycyjnych, zdrowych przetworów domowych. Wyłonienie i nagrodzenie najlepszych przetworów zamkniętych w szkle.
1. Promocja produktów przetworzonych.
2. Zgromadzenie wiedzy o potrawach regionalnych.
3. Wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami.
4. Upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania produktów do przetwórstwa.
Wśród zgłoszonych do konkursu produktów – zwycięzców I etapu powiatowego – znalazły się:
- Cukinia w curry– Powiat Police
- Dżem malina-jabłko-cukinia – Powiat Sławno
- Kiełbasa w słoiku Zosi- Powiat Myśliborski
- Mielonka w weku – Powiat Gryfino
- Mielonka wieprzowa „wakacyjny przysmak” – Powiat Stargard
- Miód z czarną porzeczką – Powiat Szczecinek
- Pasztet z królika – Powiat Kołobrzeg
- Ser Kozi –kulki jogurtowe – Powiat Białogard
- Żeberka w przyprawach w sosie własnym – Powiat Koszalin
- Żurawina do mięs i serów – Powiat Wałecki
Wojewódzka komisja konkursowa miała bardzo trudny wybór ze względu na specyficzne walory poszczególnych produktów.
Rozstrzygnięcie przez Komisje konkursową :
I miejsce –„Ser Kozi-kulki jogurtowe –Elżbieta Bazylińska– Powiat Białogard
II miejsce –„Dżem malina –jabłko –cukinia”–Bronisława Siwiuk– Powiat Sławno
II miejsce – „ Żurawina do mięs i serów” – Justyna Przyjazna – Powiat Wałecki
III miejsce –„Miód z czarną porzeczka”–Renta i Piotr Jaworscy – Powiat Szczecinek
Wyróżnienia w konkursie zostały przyznane za:
- „Mielonka w weku”–Pani Anna Golec– Powiat Gryfino
- „Żeberka w przyprawach w sosie własnym”–KGW Giezkowo– Powiat Koszalin
- „Kiełbasa w słoiku Zosi”– Stowarzyszenie Giżyn– Powiat Myśliborski
- „Cukinia w curry” – Pani Małgorzata Nowakowska– Powiat Police
- „Mielonka wieprzowa”–„Wakacyjny przysmak”– Pani Danuta Tomczyk – Powiat Stargard
Wszystkie potrawy zostały zaprezentowane i poddane ocenie komisji konkursowej.
W kolejnych numerach naszego miesięcznika, będziemy przedstawiać Państwu przepisy tych specjałów.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!