<<  powrót

W niedzielę 17 października 2021 roku w Koszalinie na terenie Giełdy Towarowo-Samochodowej odbyła się impreza “Polskie zboża – tradycja i zdrowie” – zrealizowana przez Krajową Radę Izb Rolniczych w ramach projektu finansowanego przez Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Głównym celem prowadzonej przez samorząd rolniczy imprezy jest zwrócenie uwagi konsumentów, dzieci i dorosłych na istotę właściwego i zdrowego odżywiania się. W czasie trwania imprezy  uczestnicy mogli spróbować zdrowych wyrobów wykonanych z produktu polskiego przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich „Sikoreczki”z Kownańca. Można było kosztować wyrobów cukierniczych w tym m.in. drożdżowych ciast, ciasteczek owsianych, bułeczek i rogalików. Serwowaliśmy również dania „na ciepło” – zupę krupnik oraz najpopularniejsze w Polsce pierogi – ruskie, z kapustą i pieczarkami oraz z kaszą gryczaną i mięsem. Wszystkie degustowane potrawy „rozchodziły się” jak przysłowiowe ciepłe bułeczki! Pełne tace z pysznościami  roznoszone   przez hostessy znikały bardzo szybko. Uczestnicy mieli możliwość obejrzenia  prezentacji  multimedialnej  na temat produktów zbożowych. . Podczas trwania degustacji, wśród uczestników przeprowadzone zostały badania ankietowe.

Degustacja była zapewne bardzo atrakcyjnym elementem pikniku, jednak spore zainteresowanie budziły również inne przygotowane przez nas niespodzianki. Szczególnym powodzeniem cieszyły się konkursy – zarówno rysunkowy dla dzieci pn. „Od ziarenka do bochenka” oraz wyklejania obrazków ziarnami zbóż, jak też konkurs wiedzy dla dorosłych. Oczywiście najbardziej emocjonującym momentem było rozstrzygniecie konkursów i wręczenie nagród. Przybliżone zostały treści edukacyjne o wartościach zbóż i ich przetworów.

Dla dorosłych natomiast, odbywał się konkurs wiedzy na temat produktów i przetworów zbożowych oraz konkurs rozpoznawania ziaren zbóż. Laureaci obu konkursów otrzymali cenne nagrody rzeczowe w postaci małego sprzętu AGD (dorośli) oraz zakupionych dla dzieci nagrody w formie gier dla starszych a dla najmłodszych gry i zabawki edukacyjne. Konferansjerowi który prowadził imprezę pn. „Polskie zboża – tradycja i zdrowie”, witał uczestników, przybliżał cel spotkania, wyjaśniał, komentował, jak i wygłaszał cykliczne komunikaty o obowiązku zachowania dystansu społecznego i dezynfekcji rąk.

Uczestnikom imprezy rozdane zostały  liczne materiały informacyjne: plakaty, ulotki przygotowane przez Krajową Radę Izb Rolniczych, które promują produkty
i przetwory zbożowe, zachęcając w ten sposób do ich stosowania w codziennej diecie oraz materiały promocyjne: długopisy, opaski odblaskowe, notesy z długopisem, kamizelki odblaskowe, torby bawełniane.

Imprezę plenerową pn. „Polskie zboża – tradycja i zdrowie” uświetniły skoczne rytmy Ludowo-biesiadnej „Kapeli “Olszyna” z Żydowa.

Przygotowane do degustacji potrawy z ziarna zbóż i jego przetworów miały zachęcić konsumentów, aby w naszym żywieniu jedno z pierwszych i stałych miejsc w jadłospisach zajmowały ziarna zbóż w różnej postaci. Dbając o zdrowie, dobrą kondycję powinniśmy dzień zacząć właśnie od produktów zbożowych. Także prezentacja „Smaczne i zdrowe – polskie produkty zbożowe”doskonale wpisała się w cel imprezy, którym było promowanie wśród konsumentów spożycia zbóż poprzez zwiększenie udziału w codziennej diecie ziarna zbóż oraz ich przetworów i wyeksponowanie zarówno jego wysokich walorów smakowych, jak również wartości odżywczych.

<<  powrót