W niedzielę 17 czerwca w Brojcach odbyły się eliminacje powiatowe konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”. W kolejne weekendy lata w całej Polsce odbywają się Pikniki z PRODUKTEM POLSKIM, których organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Powiatowych Zespołów Doradztwa Rolniczego.
W klasyfikacji konkursowej powiatu Gryfickiego największe uznanie komisji konkursowej zdobyła potrawa przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Mechowa – „Chrupiący śledź w pietruszkowej pierzynce z nutą cytryny po Mechowsku”.
Programy pikników obfitują w szereg atrakcji, w tym występy zespołów ludowych, animacje, konkursy tematyczne a szczególnie znakomite potrawy ukazujące bogactwo kulinarne każdego regionu.
Podczas wydarzeń odbywa się I etap ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują i prezentują tradycyjne lokalne potrawy oceniane komisja konkursowa przyznającą im odpowiednią punktację. W komisji konkursowej miał zaszczyć brać udział Pan Piotr Nadzikiewicz Przewodniczący Rady Powiatowej ZIR w Gryficach.
W ten sposób Koła Gospodyń Wiejskich zajmują miejsca w rankingu wojewódzkim. Do półfinału przechodzi maksymalnie 10 zespołów z danego województwa, które zdobyły największą liczbę punktów.
Drugie miejsce zajęło KGW z Górzycy za „Pieczone pałki kurczaka z nutą lawendy z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi po Górzycku.
Na trzecim miejscu uplasowało się KDW z Barkowa z potrawą „Kaszotto po Barkowsku”.
Całej imprezie towarzyszyła doskonała atmosfera, na scenie prezentowały się zespoły regionalne, licznie przybyli goście mieli okazję degustować przygotowane na imprezę kulinarne specjały.