<<  powrót

W dniach 10-12 września 2021 w Barzkowicach trwały XXXIII Targi Rolne AGRO POMERANIA. Jak zawsze Zachodniopomorska Izba Rolnicza przygotowała swoje stoisko przy głównej alei targowej, obok innych instytucji i agencji rolniczych: KRUS, KOWR, ZODR. Stoisko licznie odwiedzali rolnicy z pytaniami dot. m. in. pomocy w związku z klęską suszy, działalności samorządu rolniczego, obrotu nieruchomościami rolnymi. Byliśmy też jednym z fundatorów nagród w tradycyjnych konkursach rozstrzyganych podczas Targów, między innymi nagrody Prezesa Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej dla najlepszej firmy, którą otrzymało Gospodarstwo Rolne Nowy Dwór Gdański “Starożuławski Czosnek” – Waldemar Fidut oraz nagroda Prezesa Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej za najlepszy wyrób – “Skarby Agatki” Agata Skarberek – Wierzchowo.

Wojewódzka Komisja Konkursowa na Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2021 roku, wyłoniła trójkę laureatów szczebla wojewódzkiego, przyznając w kolejności:

I miejsce – Państwo Agnieszka i Mirosław Ignaszakowie, Lubiesz

II miejsce – Państwo Joanna i Rafał Broda, Parsęcko

III miejsce – Pan Tomasz Golik, Pustary

W sobotę 11 września Zachodniopomorska Izba Rolnicza współrealizowała z Krajową Rada Izb Rolniczych “Festiwal Zbożowy” w ramach projektu finansowanego przez Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Głównym celem Festiwalu było zapoznanie osób odwiedzających  z jakością i zaletami zbóż  i przetworów zbożowych, wartościami odżywczymi  i  znaczeniem
w codziennej diecie różnych gatunków pieczywa, kasz, płatków czy makaronów. W czasie trwania Festiwalu  uczestnicy mogli spróbować zdrowych wyrobów wykonanych z produktu polskiego przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich Sulino z gminy Marianowo (m. in. chleba żytniego na zakwasie, ciasta
z kruszoną, naleśniki, faworki, kotlety z kaszy gryczanej, rogaliki drożdżowe). Przygotowane przez KGW Sulino potrawy, w tym również pierogi z kaszą gryczaną jak
i pierogi z serem i ziemniakami, cieszyły  się  dużym zainteresowaniem, a o  tym, że  przyrządzone potrawy były  smaczne,   świadczyły tłumy chętnych zgromadzone wokół stoiska  degustacyjnego. Pełne tace z pysznościami  roznoszone   przez hostessy znikały bardzo szybko. Uczestnicy mieli możliwość obejrzenia  prezentacji  multimedialnej  na temat produktów zbożowych.

Nie zabrakło również  konkursów z nagrodami dla dzieci i dorosłych. Dla najmłodszych  w przystępny sposób,  w formie zabaw i konkursu rysunkowego oraz wyklejania obrazków ziarnami zbóż  pod nazwą „Od ziarenka do bochenka”,  przybliżone zostały  treści edukacyjne o wartościach zbóż i ich przetworów. Dla dorosłych natomiast, odbywał się konkurs wiedzy na temat produktów i przetworów zbożowych oraz konkurs rozpoznawania ziaren zbóż. Laureaci obu konkursów otrzymali  cenne nagrody rzeczowe w postaci małego sprzętu AGD (dorośli) oraz zakupionych dla dzieci nagrody w formie gier edukacyjnych i logistycznych dla starszych a dla najmłodszych gry i zabawki edukacyjne. A wszystko to dzięki Konferansjerowi który prowadził „Zbożowy Festiwal”, a więc witał przechodniów oraz uczestników festiwalu, przybliżał cel spotkania, zapowiadał kolejne punkty programu, wyjaśniał, komentował, wtrącał anegdoty i różnorakie historie, jak i wygłaszał cykliczne komunikaty o obowiązku zachowania dystansu społecznego i dezynfekcji rąk.

Uczestnikom Pikniku Zbożowego rozdane zostały  liczne materiały informacyjne: plakaty, ulotki przygotowane przez Krajową Radę Izb Rolniczych, które promują  produkty i przetwory zbożowe, zachęcając w ten sposób do ich stosowania w codziennej diecie oraz materiały promocyjne: długopisy, opaski odblaskowe, notesy z długopisem, balony.

Piknik Zbożowy  uświetniły skoczne rytmy Ludowo-biesiadnej Kapeli „Retro” z Marianowa. Zarówno pogoda jak  i humory uczestników  w pełni dopisały.  Piknik zakończył się o godzinie 14:00.

Przygotowane  do degustacji potrawy z ziarna  zbóż i jego przetworów miały zachęcić konsumentów, aby w naszym żywieniu jedno z pierwszych i stałych miejsc w jadłospisach zajmowały ziarna zbóż w różnej postaci. Dbając o zdrowie, dobrą kondycję powinniśmy dzień zacząć właśnie od produktów zbożowych. Także prezentacja “Zboża zjadamy, energię z nich mamy” doskonale wpisała się w cel imprezy, którym było promowanie wśród konsumentów spożycia zbóż poprzez zwiększenie udziału w codziennej diecie ziarna zbóż oraz ich przetworów i  wyeksponowanie zarówno jego wysokich walorów smakowych, jak również wartości odżywczych.

<<  powrót