W dniach 10-12 września 2021 w Barzkowicach trwały XXXIII Targi Rolne AGRO POMERANIA. Jak zawsze Zachodniopomorska Izba Rolnicza przygotowała swoje stoisko przy głównej alei targowej, obok innych instytucji i agencji rolniczych: KRUS, KOWR, ZODR. Stoisko licznie odwiedzali rolnicy z pytaniami dot. m. in. pomocy w związku z klęską suszy, działalności samorządu rolniczego, obrotu nieruchomościami rolnymi. Byliśmy też jednym z fundatorów nagród w tradycyjnych konkursach rozstrzyganych podczas Targów, między innymi nagrody Prezesa Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej dla najlepszej firmy, którą otrzymało Gospodarstwo Rolne Nowy Dwór Gdański “Starożuławski Czosnek” – Waldemar Fidut oraz nagroda Prezesa Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej za najlepszy wyrób – “Skarby Agatki” Agata Skarberek – Wierzchowo.
Wojewódzka Komisja Konkursowa na Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2021 roku, wyłoniła trójkę laureatów szczebla wojewódzkiego, przyznając w kolejności:
I miejsce – Państwo Agnieszka i Mirosław Ignaszakowie, Lubiesz
II miejsce – Państwo Joanna i Rafał Broda, Parsęcko
III miejsce – Pan Tomasz Golik, Pustary
W sobotę 11 września Zachodniopomorska Izba Rolnicza współrealizowała z Krajową Rada Izb Rolniczych “Festiwal Zbożowy” w ramach projektu finansowanego przez Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Głównym celem Festiwalu było zapoznanie osób odwiedzających z jakością i zaletami zbóż i przetworów zbożowych, wartościami odżywczymi i znaczeniem
w codziennej diecie różnych gatunków pieczywa, kasz, płatków czy makaronów. W czasie trwania Festiwalu uczestnicy mogli spróbować zdrowych wyrobów wykonanych z produktu polskiego przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich Sulino z gminy Marianowo (m. in. chleba żytniego na zakwasie, ciasta
z kruszoną, naleśniki, faworki, kotlety z kaszy gryczanej, rogaliki drożdżowe). Przygotowane przez KGW Sulino potrawy, w tym również pierogi z kaszą gryczaną jak
i pierogi z serem i ziemniakami, cieszyły się dużym zainteresowaniem, a o tym, że przyrządzone potrawy były smaczne, świadczyły tłumy chętnych zgromadzone wokół stoiska degustacyjnego. Pełne tace z pysznościami roznoszone przez hostessy znikały bardzo szybko. Uczestnicy mieli możliwość obejrzenia prezentacji multimedialnej na temat produktów zbożowych.
Nie zabrakło również konkursów z nagrodami dla dzieci i dorosłych. Dla najmłodszych w przystępny sposób, w formie zabaw i konkursu rysunkowego oraz wyklejania obrazków ziarnami zbóż pod nazwą „Od ziarenka do bochenka”, przybliżone zostały treści edukacyjne o wartościach zbóż i ich przetworów. Dla dorosłych natomiast, odbywał się konkurs wiedzy na temat produktów i przetworów zbożowych oraz konkurs rozpoznawania ziaren zbóż. Laureaci obu konkursów otrzymali cenne nagrody rzeczowe w postaci małego sprzętu AGD (dorośli) oraz zakupionych dla dzieci nagrody w formie gier edukacyjnych i logistycznych dla starszych a dla najmłodszych gry i zabawki edukacyjne. A wszystko to dzięki Konferansjerowi który prowadził „Zbożowy Festiwal”, a więc witał przechodniów oraz uczestników festiwalu, przybliżał cel spotkania, zapowiadał kolejne punkty programu, wyjaśniał, komentował, wtrącał anegdoty i różnorakie historie, jak i wygłaszał cykliczne komunikaty o obowiązku zachowania dystansu społecznego i dezynfekcji rąk.
Uczestnikom Pikniku Zbożowego rozdane zostały liczne materiały informacyjne: plakaty, ulotki przygotowane przez Krajową Radę Izb Rolniczych, które promują produkty i przetwory zbożowe, zachęcając w ten sposób do ich stosowania w codziennej diecie oraz materiały promocyjne: długopisy, opaski odblaskowe, notesy z długopisem, balony.
Piknik Zbożowy uświetniły skoczne rytmy Ludowo-biesiadnej Kapeli „Retro” z Marianowa. Zarówno pogoda jak i humory uczestników w pełni dopisały. Piknik zakończył się o godzinie 14:00.
Przygotowane do degustacji potrawy z ziarna zbóż i jego przetworów miały zachęcić konsumentów, aby w naszym żywieniu jedno z pierwszych i stałych miejsc w jadłospisach zajmowały ziarna zbóż w różnej postaci. Dbając o zdrowie, dobrą kondycję powinniśmy dzień zacząć właśnie od produktów zbożowych. Także prezentacja “Zboża zjadamy, energię z nich mamy” doskonale wpisała się w cel imprezy, którym było promowanie wśród konsumentów spożycia zbóż poprzez zwiększenie udziału w codziennej diecie ziarna zbóż oraz ich przetworów i wyeksponowanie zarówno jego wysokich walorów smakowych, jak również wartości odżywczych.