28 października 2021 r. Wojewódzka Komisja Konkursowa składająca się z: Zarządu Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej, Przewodniczącej Komisji ds. Rodzin z Obszarów Wiejskich oraz Zastępcy Dyrektora Biura ZIR dokonała rozstrzygnięcia II etapu wojewódzkiego konkursu zorganizowanego przy współpracy Zarządu ZIR oraz Komisji do spraw Rodzin z Obszarów Wiejskich „Smaki zamknięte w słoiku”. Konkurs swoim zasięgiem objął województwo zachodniopomorskie.
Celem konkursu jest rozwój wiedzy dotyczącej tradycyjnych, zdrowych przetworów domowych. Wyłonienie i nagrodzenie najlepszych przetworów zamkniętych w szkle.
1. Promocja produktów przetworzonych.
2. Zgromadzenie wiedzy o potrawach regionalnych.
3. Wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami.
4. Upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania produktów do przetwórstwa.
Wśród zgłoszonych do konkursu produktów – zwycięzców I etapu powiatowego – znalazły się:
- Agrest kandyzowany – Powiat Myślibórz
- Dżem z kiwi – mandarynka – jabłko – Powiat Sławno
- Kapelusik ze słoika – Powiat Białogard
- Kiełbasa w słoiku – Powiat Koszalin
- Leczo z cukinii – Powiat Stargard
- Nalewka z kwiatów czarnego bzu- Powiat Drawsko Pom.
- Ogóreczki w zalewie gyros – Powiat Wałcz
- Pasztet Krysi – Powiat Kołobrzeg
Wojewódzka komisja konkursowa miała bardzo trudny wybór ze względu na specyficzne walory poszczególnych produktów.
Komisja konkursowa zdecydowała:
I miejsce – Kiełbasa w słoiku – GKW Giezkowo – Powiat Koszalin
II miejsce – Ogóreczki w zalewie gyros – Pani Iwona Przyjazna – Powiat Wałcz
III miejsce – Pasztet Krysi – Pani Krystyna Ciesielska – Powiat Kołobrzeg
Wyróżnienia w konkursie zostały przyznane za:
- Agrest kandyzowany – Rolniczki Wsi Giżyn – Powiat Myślibórz
- Dżem kiwi – mandarynka – jabłko – Pan Jerzy Siwuk – Powiat Sławno
- Kapelusik ze słoika – Pani Patrycja Fedrau – Powiat Białogard
- Leczo z cukinią – Pani Katarzyna Lipska – Powiat Stargard
- Nalewka z kwiatów czarnego bzu – Pan Mateusz Fajger – Powiat Drawsko Pom.
Wszystkie potrawy zostały zaprezentowane i poddane ocenie komisji konkursowej.
W kolejnych numerach naszego miesięcznika, będziemy przedstawiać Państwu przepisy tych specjałów.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!