<<  powrót

28 października 2021 r. Wojewódzka Komisja Konkursowa składająca się z: Zarządu Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej, Przewodniczącej Komisji ds. Rodzin z Obszarów Wiejskich oraz Zastępcy Dyrektora Biura ZIR dokonała rozstrzygnięcia II etapu wojewódzkiego konkursu zorganizowanego przy współpracy Zarządu ZIR oraz Komisji do spraw Rodzin z Obszarów Wiejskich „Smaki zamknięte w słoiku”. Konkurs swoim zasięgiem objął województwo zachodniopomorskie.

Celem konkursu jest rozwój wiedzy dotyczącej tradycyjnych, zdrowych przetworów domowych. Wyłonienie i nagrodzenie najlepszych przetworów zamkniętych w szkle.

1. Promocja produktów przetworzonych.

2. Zgromadzenie wiedzy o potrawach regionalnych.

3. Wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami.

4. Upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania produktów do przetwórstwa.

Wśród zgłoszonych do konkursu produktów – zwycięzców I etapu powiatowego –  znalazły się:

  1. Agrest kandyzowany – Powiat Myślibórz
  2. Dżem z kiwi – mandarynka – jabłko – Powiat Sławno   
  3. Kapelusik ze słoika – Powiat Białogard
  4. Kiełbasa w słoiku – Powiat Koszalin
  5. Leczo z cukinii – Powiat Stargard
  6. Nalewka z kwiatów czarnego bzu- Powiat Drawsko Pom.
  7. Ogóreczki w zalewie gyros – Powiat Wałcz
  8. Pasztet Krysi – Powiat Kołobrzeg

Wojewódzka komisja konkursowa miała bardzo trudny wybór ze względu na specyficzne walory poszczególnych produktów.

Komisja konkursowa zdecydowała:

I miejsce – Kiełbasa w słoiku – GKW Giezkowo  – Powiat Koszalin

II miejsce – Ogóreczki w zalewie gyros – Pani Iwona Przyjazna – Powiat Wałcz

III miejsce – Pasztet Krysi – Pani Krystyna Ciesielska – Powiat Kołobrzeg 

Wyróżnienia w konkursie zostały przyznane za:

  • Agrest kandyzowany – Rolniczki Wsi Giżyn – Powiat Myślibórz
  • Dżem kiwi – mandarynka – jabłko – Pan Jerzy Siwuk – Powiat Sławno
  • Kapelusik ze słoika – Pani Patrycja Fedrau – Powiat Białogard
  • Leczo z cukinią – Pani Katarzyna Lipska – Powiat Stargard
  • Nalewka z kwiatów czarnego bzu – Pan Mateusz Fajger – Powiat Drawsko Pom.

Wszystkie potrawy zostały zaprezentowane i poddane ocenie  komisji konkursowej.
W kolejnych numerach naszego miesięcznika, będziemy przedstawiać Państwu przepisy tych specjałów.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!

<<  powrót